Plan mental

Cand vorbim despre planul mental, o mare parte a acestuia este reprezentata de gandire. Gandirea este o abilitate care ne-a ajuta sa evoluam, sa depasim obstacole, sa inovam. Din pacate, aria de desfasurare a gandirii noastre, este cu preponderenta in zona negativului.
Gândirea negativă este unul dintre cele mai mari obstacole în calea evoluției noastre. Ea ne ține pe loc și ne face să alegem plafonarea, deoarece teama de a afla ce este dincolo de zona noastră de confort este mai puternică decât dorința de a încerca, de a testa, de a trăi viața în deplinătatea frumuseții ei. Gândirea negativă este un flux de energie de vibrație joasă care nu atrage altceva decât situații negative, stres și provocări care ne pot destabiliza foarte mult.

Gândirea negativă este o strategie de autosabotaj, întâlnită la persoanele care au un coeficient de inteligență emoțională scăzut. În momentul în care reușim să conștientizăm și să controlăm propriile gânduri, deja am crescut automat acest coeficient.

Spunea Zig Ziglar că un “om cu o gândire negativă vede dificultatea în orice oportunitate, în timp ce un om cu o gândire pozitivă vede o oportunitate în orice dificultate.” Acest lucru este perfect adevărat deoarece un om “ghidat” de o gândire negativă va găsi “nodul în papură” chiar și în situațiile care îi sunt cu adevărat favorabile, iar șansele de reușită în orice domeniu sunt drasticc diminuate, deoarece tiparul de gândire îi va îndeplini așteptările de a eșua.

Din punct de vedere energetic, noi atragem ceea ce proiectăm prin gândurile noastre. Este logic ca atunci când avem proiecții negative ca tipar dominant, să atragem tot felul de situații care ne vor aduce și mai multă negativitate.

Partea bună este că putem ieși din această matrice deloc favorabilă nouă, aplicând 5 reguli simple de viață:

1. Deveno conștient de gândurile tale:
Primul pas spre vindecare este să conștientizăm că avem o bolă (problemă), asta spun majoritatea terapeuților. La fel este și cu gândirea negativă – primul pas spre a ne curăța de acest mod de gândire este să fim conșienți de faptul că noi char gândim negativ. Am avut situații în care am gândit negativ și nu eram conștient de acest lucru, iar când mi s-a atras atenția, primul lucru a fost să neg tot ceea ce mi se spunea. După ce am stat să-mi analizez tiparul cognitiv, am realizat că gandurile negative erau parte integrantă a vieții mele, proporția lor fiind de cca 60-70%. A fost un mare șoc să realizez că nici măcar nu constientizam acest lucru, dar a fost primul pas pentru o schimbare benefică. Am devenit mai conștientă  de ceea ce “lăsam să zburde” prin mintea mea și am început să blochez tentativele minții de a insista asupra negativismului. Devino conștient de ceea ce gândesti! Fii observatorul minții tale pentru că acesta este primul pas spre deblocarea acestui tipar nepotrivit.

Înceteaza să gândesti ca o victimă:
Gândirea de victimă poate fi observată la aceia dintre noi care plasăm vina în exterior, în orice situație dificilă. Oricine altcineva este vinovat pentru ce ni s-a întâmplat, mai puțin noi. De fiecare dată va fi altcineva care ne-a supărat, altcineva care ne-a provocat diverse neplăceri, iar noi nu suntem răspunzători pentru nimic neplacut din viața noastră. Ca să descătușăm acest cerc vicios, este important să preluăm responsabilitatea acțiunilor noastre și să înțelegem că am atras ceea ce ni se întâmplă, pozitiv sau negativ,  prin intermediul vibrației energetice joase sau ridicate (gândirea negativă este de vibratie joasă, iar gândirea pozitivă este de vibrație înaltă).  Toate se întamplă după legea karmei, enunțată de Dr. Deepak Chopra –  “Indiferent daca suntem de acord sau nu, tot ceea ce ni se petrece in acest moment este rezultatul unei alegeri facute in trecut.”

Trăieste în prezent, mai mult decât în trecut sau viitor:
A trăi în prezent este dificil, deoarece mintea noastră e ocupată cu reamintirea unor situații trecute sau cu crearea de scenarii dintre cele mai diverse pentru viitor. Prezentul este acel moment acum, care separă trecutul de viitor și este singurul pe care omul îl deține cu adevărat. A lăsa mintea să fie ocupată cu scenariile pentru viitor sau cu lamentările pentru anumite eșecuri din trecut, este un lucru foarte stresant, deși nu realizăm aceasta. Practic evităm să trăim prezentul, evităm să ne bucurăm de viață și de partea frumoasă a lucrurilor. Putem continua să ne amintim lucrurile frumoase care ni s-au întâmplat și putem continua să cream scenarii pozitive, însă prezentul este cel mai important. Felul în care acționăm în prezent, are repercursiuni asupra viitorului nostru, iar ce facem “acum” se va vedea în rezultatele noastre de mâine.

Creaza o strategie de a gândi pozitiv:
Gândirea poate fi educată, iar primul pas, așa cum spuneam mai sus, este să devenim conștienți de ceea ce “zburdă” prin mintea noastră. Gândirea pozitivă poate deveni un obicei de viață, iar acest lucru va atrage mai multă bucurie, liniște și va concretiza dorințele noastre într-o manieră în care, poate nu eram obișnuiți. Strategia de a gândi pozitiv poate începe cu blocarea gândurilor negative și concentrarea atenției asupra prezentului, iar dacă ne dorim a face planuri de viitor este important să ținem cont de legea intenției și dorinței,  explicată atât de simplu de dr. Deepak Chopra: “Energia si informatia exista pretutindeni in natura. De fapt, la nivelul campului cuantic nu exista nimic altceva decat energie si informatie. Iar acest camp cuantic este influentat de intentie si de dorinta. Dorintele devin cu adevarat puternice in momentul in care in spatele lor se afla intentii puternice. In functie de intentia indreptata asupra unui obiect care se afla in atentia noastra, se vor contura si premisele temporale ale realizarii dorintei noastre. Daca inveti sa valorifici puterea intentiei, poti crea orice din ceea ce iti doresti. Tu ocupa-te de ceea ce este cu adevarat important, iar universul se va ocupa de detalii. Traseaza-ti clar dorintele! Fii convins ca vor da rezultate concrete. Fii convins ca universul va gasi o metoda (chiar daca nu este metoda pe care ti-ai dori-o) de a-ti indeplini acea dorinta. Daca actionezi astfel incat intentia sa devina posibilitate, universul incepe deja sa lucreze pentru tine.”

Înconjoara-te de oameni pozitivi
Oamenii pozitivi emană energie pozitivă, deoarece vibrațiile lor energetice sunt unele de înaltă frecvență. Bucuria lor este molipsitoare și adesea, câteva minute petrecute cu ei, sunt resimțite ca o revigorare pentru noi. Unii ar spune că a te înconjura de oameni pozitivi, tu fiind o persoană cu o gândire negativă, te poate transforma într-un vampir energetic, adică cineva care preia energia pozitivă de la celălalt. Acest lucru este parțial adevărat. Suntem vampiri energetici, chiar fără să știm, doar atunci când căutăm compania oamenilor pozitivi, fără a ne schimba tiparul gândirii negative. În momentul în care lucrăm la educarea gândirii, a ne înconjura de oameni pozitivi înseamnă a ne dori să învățăm cum se exprimă pozitivitatea.

Având aceste cinci modalități de a ne controla gândirea negativă, ne putem schimba viața în bine. Gândurile sunt asemeni semintelor care rodesc fie rod bun, fie buruieni. Depinde de noi ce gânduri sădim cu mintea, pentru viitor.

Reply

Skip to toolbar